Korona-aika muokkasi arvoja – 140 000 suomalaista haaveilee Lappiin muutosta

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yhä useampi haaveilee Lappiin muutosta. Lapin muuttajapotentiaalia kartoittaneen tutkimuksen mukaan yli 140.000 suomalaista arvioi muuttavansa Lappiin pysyvästi tai väliaikaisesti. Yleisesti ottaen Lappi kiinnostaa asuinpaikkana hieman yli puolta miljoonaa suomalaista. Syynä ovat luonto ja vapaa-aika.

Tutkimuksen mukaan muuttohalukkuus Lappiin näyttäisi kasvavan maltillisesti seuraavina vuosina ja reilummin yli viiden vuoden aikajänteellä. Muuttopäätöksen tehneistä 40 prosenttia arvioi muuttavansa Lappiin vasta vuoden 2026 jälkeen. Mikäli vastaajat toteuttavat aikeensa, se tarkoittaisi Lappiin muuttaneiden määrän kasvua 25 prosenttia vuonna 2023, vuoden 2020 tasosta. Kasvu merkitsisi yli 7.000 uutta lappilaista vuosittain. Myönteisintä suhtautuminen Lappiin muuttoon on nuorilla, alle 40-vuotiailla, pohjoissuomalaisilla ja opiskelijoilla.

– Se, että työikäisten suomalaisten muuttoliike Lappiin näyttäisi olevan kasvussa, on tietysti hieno uutinen, sanoo House of Laplandin toimitusjohtaja Sanna Tarssanen.