HUS suosittelee koronan kotitestiä useille ihmisryhmille – terveydenhuollon testit ruuhkautuneet

Terveys · Tim Isokivi

Moni jouluun valmistautuva saattaa pohtia, olisiko esimerkiksi ennen sukulaisilla vierailua hyvä tehdä koronatesti. Nyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on kertonut, mille ihmisryhmille se suosittelee kotitestin tekemistä.

HUSin mukaan sairaanhoitopiirin koko testauskapasiteetti on ruuhkautunut. Siksi yli 12-vuotiaita kehotetaan hakeutumaan terveydenhuoltoon testiin vain, jos rokotussuoja on puutteellinen, henkilö kuuluu riskiryhmään, työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa tai on altistunut koronavirukselle. Kaikille muille suositellaan kotitestiä.

- Tapausmäärien kasvaessa on tärkeää, että terveydenhuollon testeihin hakeutuvat ne, joiden tunnistamisella ja tartunnanjäljityksellä on suurin merkitys heidän hoitonsa ja tartuntojen etenemisen rajaamisen kannalta, ylikääkäri Asko Järvinen kertoo tiedotteessa.

Koronan kotitestejä myydään apteekkien lisäksi lukuisissa päivittäistavarakaupoissa. Testien kysyntä on ollut suurta etenkin pikkujoulusesonkina ja joulun alla.