Uusi teleskooppi laukaistaan avaruuteen näillä hetkillä – etsii maan kaltaisia planeettoja

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Eri mantereiden avaruusjärjestöjen pitkäaikainen ja kunnianhimoinen yhteistyöprojekti on loppusuoralla. Euroopan , Yhdysvaltojen ja Kandan avaruusjärjestöjen yhteistyönä kehitelty James Webb -avaruusteleskooppi laukaistaan avaruuteen 24. joulukuuta.

James Webb tulee olemaan tähänastisista avaruusteleskoopeista suurin ja tehokkain. Se on suunniteltu havainnoimaan edeltäjiään kauemmas maailmankaikkeuteen ja havaitsemaan jopa miljardien vuosien takaisia tapahtumia. Teleskoopilla pyritään myös löytämään maan kaltaisia planeettoja niiden kaasukehiä tutkimalla.

James Webb -teleskoopin Ranskan Guianassa tapahtuva laukaisu esitetään verkossa suorana lähetyksenä jouluaattona kello 14:20 Suomen aikaa. Edistyksellinen teleskooppi on ollut suunnitteilla jo 1990-luvun puolivälistä alkaen. Sekä näkyvvän valon että infrapunan aallonpituuksilla havainnoiva varuusteleskooppi on tarkoitettu etenkin NASAn Hubble-teleskoopin seuraajaksi.