Hämmästyttävä fosiililöytö: 70 miljoonaa vuotta vanha dinosauruksen poikanen löytyi munasta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kiinassa tehty arkeologinen löytö on hämmästyttänyt tutkijoita. Ganzhousta löydetyn fossiloituneen munan sisältä on paljastunut lähes täydellisesti säilynyt dinosauruksen poikasen sikiö. 70 miljoonaa vuotta vanha fossiili ehti olla varastossa vuosikausien ajan Yingliang Stone -museon varastossa, kunnes tutkijat lopulta perehtyviät siihen tarkemmin.

Fossiilin sisältä löydettiin Baby Yingliang -nimen saanut sikiö. Se kuului lintua muistuttavalle oviraptorille. Muna on CNN-uutissivuston mukaan noin 17 senttiä pitkä, ja sisällä olleen dinosauruksen pituuden päästä hännäkärkeen arvioidaan olevan 27 senttiä. Lajin yksilöiden arvioidaan olleen täysikasvuisina noin kolmen metrin pituisina. Tutkijoiden yllätykseksi sikiö oli asennossa, jollaisessa linnunpoikaset ovat yleensä munien sisällä.

Tutkijoiden mukaan kaikki linnut kehittyivät kahdella jalalla liikkuneiden dinosaurusten teropodi-alaryhmästä. Calgaryn yliopiston apulaisprofessori Darla Zelenitskyn mukaan munalöydös on harvinainen, sillä dinosaurusten poikasten hauraat luut ovat harvoin säilyneet fossiileiksi asti.