Koronan jo kauan sitten sairastanut voi saada koronapassin Israelissa – vasta-ainetesti ja yksi rokote riittää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) aiemmin tekemän tutkimuksen mukaan valtaosalla koronavirustartunnan saaneista oli neutraloivia vasta-aineita vielä yli vuoden kuluttua sairastumisesta. Nykyisen asetuksen mukaan ihmisen immuniteetti ei aina kuitenkaan yksin riitä käytössä olevaan koronapassiin, vaikka henkilö olisi terve ja vastustuskyky olisi riittävän iso tai jopa suurempi kuin rokotetuilla.

Neljättä rokotekierrosta kansalaisilleen suunnittelevassa koronaviruksen kärkimaa Israelissa on nyt suunniteltu omaa passia jo taudin sairastaneille. Maassa on jo aiemmin höllennetty rajoituksia, kun negatiivinen pikatesti kelpasi todisteeksi koronapassiin kolmen päivän ajan. Terveen ihmisen oma elimistö kykenee luonnollisesti muodostamaan koronavirukseen vasta-aineita.

Valitettavasti tämä tosiasia on unohdettu rokotteiden rinnalla. Israel haluaa kuitenkin osoittaa, että joissakin tapauksissa sairastettu tauti ja yksi rokoteannos ovat riittävä kombo koronapassin saamiseen, Times of Israel kertoo.

Israelin terveysministeriö ottaa käyttöön vasta-ainetestit, joiden perusteella ihmisen immuniteetti voidaan osoittaa tarpeeksi vahvaksi ilman useita rokotuksia tai tehosteannoksia. Mikäli vasta-aineiden määrä on riittävä, voi henkilö saada koronapassin yhdellä rokotteella. Aiemman tutkimuksen mukaan sairastettu tauti on antanut noin 27 kertaa paremman suojan ja immuniteetin Delta-virukselle kuin Pfizerin mRNA-rokote vuoden 2021 tammi-helmikuussa.