Retkeilystä tuli suomalaisten suosikkiharrastus – kansallispuistoissa murskattiin kävijäennätyksiä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Koronaviruksen vuoksi tehdyt eristykset saivat ihmiset jalkautumaan kotimaamme luontoon. Jo vuosien ajan suomalaiset kansallispuistot ovat kutsuneet yhä enemmän väkeä patikoimaan, eikä luonnossa samoileminen ole vain pienen luontoporukan harrastus. Metsähallitus ja Luonnonvarakeskus ovat julkaisseet tutkimuksen kansallispuistojen kävijöiden näkemyksistä ja käyttäytymisestä vuodesta 2000 vuoteen 2019.

Kansallispuistojen suosio on kasvanut viimeisen kahden­kymmenen vuoden aikana noin miljoonasta käynnistä lähes neljään miljoonaan käyntiin. Samana ajanjaksona puistojen lukumäärä kasvoi 30:stä 40:een. Puisto­käyntien määrän kasvu on kuitenkin huomat­tavasti suurempaa kuin pelkkä puistoverkos­ton kasvu antaa olettaa.

– Suosion kasvua selittävät mm. kysynnän trendit, kuten luonnon kiinnostavuuden kasvu ja ter­veyden ja hyvinvoinnin tärkeys sekä ympä­ristötietoisuus. Tutkimuksen mukaan myös kansallispuistojen merkitys matkakohteena on vahvistunut, mikä näkyy siinä, että puistot ovat yhä useammin matkan ainoa tai tärkein syy, sanoo tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta.

Metsähallitus on kehittänyt kansallispuistojen retkeilypalveluja ja mahdollistanut uusia aktiviteetteja kansallispuistoissa. Hyviä esimerkkejä ovat maastopyöräily, SUP-lautailu ja lumikenkäily. Tämä on innostanut uusia asiakkaita kansallispuistoihin, ja samaan aikaan rohkaissut matkailuyrittäjiä kehittämään kansallispuistoihin tukeutuvia palvelujaan.