Suomessa on erä virheellisiä henkilökortteja – painettu vahingossa väärälle pohjalle

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Henkilökorttituotannossa tapahtuneen virheen takia yksittäinen erä joulukuussa myönnettyjä henkilökortteja on painettu jo käytöstä poistetulle korttipohjalle. Vanha ja uusi korttipohja ovat hyvin saman näköisiä. Uuden kortin tunnistaa EU-lippulogosta.

Uudenmallinen Suomen kansalaiselle myönnettävä henkilökortti otettiin käyttöön elokuussa 2021, kun EU:n ID-asetuksen vaatima henkilökorttilain muutos tuli voimaan. Uuden kortin tunnistaa EU-lippulogosta, joka on kortin etupuolella vasemmassa yläreunassa. Kortin tunnistaa myös mustaa lukkoa esittävästä EU-Trustmark -tunnuksesta, joka on kortin kääntöpuolella.

Kansalaisia, joille on joulukuun aikana toimitettu vanhanmallinen kortti ja siihen painettu myöntämispäivä on 2.8.2021 tai tuoreempi, pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiasemaan henkilökortin vaihtamiseksi. Uusi henkilökortti myönnetään maksutta korvattavan henkilökortin voimassaoloajalle.

– Jos kortti on painettu pohjalle, joka ei ole ollut korttiin merkittynä myöntöajankohtana enää tuotantokäytössä, sitä saatetaan luulla tarkastustilanteessa väärennetyksi ja kortin haltijalle voi aiheutua viivytystä ja muita vaikeuksia. Tästä syystä on tärkeää vaihtaa virheellinen kortti viipymättä, poliisista muistutetaan.

Jos vanhanmallinen kortti on myönnetty 1.8.2021 tai aiemmin, sitä voi edelleen käyttää normaalisti. Virhe ei liioin koske matkustusoikeudetonta henkilökorttia, alaikäisen matkustusoikeudetonta henkilökorttia eikä ulkomaalaisen henkilökorttia.