Pitkän ajan sääennuste: Kevät tulee olemaan lämmin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Forecan meteorologi Markus Mäntykannas on tutkinut pitkän ajan ennusteita ja uskoo, että Suomeen on luvassa tavallista lämpimämpi kevät helmi-huhtikuun välille. Hän tulkitsee Suomen tilannetta Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen, eli ECMWF:n tekemän kolmen kuukauden vuodenaikaisennusteen perusteella.

– Ennusteen mukaan koko Euroopassa jakso on tavanomaista lämpimämpi. Suomessa poikkeama on kauttaaltaan 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpään suuntaan, Mäntykangas kertoo.

Hänen mukaansa matalapaineet kulkevat enemmän Jäämerellä, kun taas korkeapaineen alueet sijoittuvat Euroopan keskivaiheille. Hänen mukaansa tämä viittaa siihen, että Suomeen on tulossa mahdollisesti pitkäkestoisia länsi- ja lounaisvirtauksia. Sen myötä lämpötila olisi toisin sanoen tavanomaista korkeampi.

– Ennusteen mukaan sademäärät ovat jonkin verran koholla osittain Suomessa ja Pohjois-Euroopassa, mikä tukee ajatusta siitä, että matalapaineet kulkevat melko pohjoisella reitillä. Suomi on matalapaineiden ja korkeapaineiden puristuksissa, jolloin myrskytkin ovat mahdollisia, Markus Mäntykannas sanoo.