Turkmenistanin presidentti haluaa sulkea Helvetin portin

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Turkmenistanin Karakumin aavikolla sijaitsee Helvetin portiksi kutsuttu kraateri. Virallisesti Darvazanin kaasukraaterina tunnettu muodostelma on saanut lempinimensä sen sisällä vuosikymmenten ajan taukoamatta infernaalisen näköisesti palaneesta maakaasusta. Kraaterista on tullut jopa suosittu turistikohde.

Nyt Turkmenistanin presidentti Gurbanguly Berdymukhamedov haluaa sulkea Helvetin portin. Presidentin kerrotaan pyytäneen hallituksensa selvittämään keinoja, joilla palo Darvazanin kraaterissa voitaisiin sammuttaa. CNN-uutissivuston mukaan projektin valmistumiselle ei ole asetettu takarajaa.

Helvetin portti houkuttelee Turkmenistaniin turisteja, mutta siitä on myös runsaasti haittaa. Roihuava kraateri on vahingollinen niin lähialueen ihmisten terveydelle kuin luonnollekin. Lisäksi palossa menee hukkaan arvokkaita luonnonkaasuja.

Darvazanin kaasukraaterin palon tarkka syy ei ole tiedossa. Monet uskovat palon syttyneen pieleen menneessä Neuvostoliiton porausoperaatiossa vuonna 1971. Toisen teorian mukaan kraateri olisi muodostunut jo 1960-luvulla, mutta varsinainen palo olisi syttynyt vasta 1980-luvulla.