HS: Kahvin hinta noussut rajusti – tässä syyt hinnannousuun

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monia kahvin suurkuluttajia on odottanut ruokakaupoissa tyrmistyttävä näky. Kahvipakettien hinta on noussut kuluneiden kuukausien aikana rajusti. Kahvipaketin hinta on noussut suomalaiskaupoissa noin kolmanneksen alkuvuodeen 2021 verrattuna.

Pauligin raakakahvin hankinnasta vastaava András Koroknay-Pál kertoo Helsingin Sanomille raakakahvin markkinahinnan nousseen vuodessa lähes 100 prosentilla. Kaikki saatavilla oleva kahvi menee suoraan myyntiin. Yksi merkittävä syy kahvintuotannon ongelmiin piilee Brasiliaa viime vuonna koetelleissa äärimmäisissä sääilmiöissä, kuten kuivuudessa ja sitä seuranneessa hallassa.

Hinnannousun taustalla on myös koronapandemia. Koronatilanne on aiheuttanut maailmanlaajuisia logistiikkaongelmia ja yleistä innannousua raaka-aineissa. Markkinahintojen nousu lisää myös sijoittajien kiinnostusta, mikä puolestaan nostaa kahvin markkina-arvoa ja hintaa entisestään.

Kahvin hinta voi kevään aikana vielä nousta, mutta pidemmällä aikavälillä se saattaa jälleen kääntyä laskuun. Äärimmäisten sääilmiöiden pelätään kuitenkin lisääntyvän lähivuosina, mikä hankaloittaa kahvin viljelyä entisestään.