Tullilla jättioperaatio Norjan rajalla – pyysi virka-apua muualta Suomesta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Rajavartiolaitos on pyytänyt Tullilta virka-apua Suomen ja Norjan väliselle maarajalle. Tulli hoitaa väliaikaisesti rajavalvontaa ja tarkastaa, täyttyvätkö maahantulon edellytykset. Sisärajavalvonta palautettiin väliaikaisesti Suomen ja Schengen-maiden väliseen liikenteeseen koronapandemian vuoksi.

Rajavartiolaitos on pyytänyt Tullilta virka-apua Suomen ja Norjan väliselle rajalle. Omien tullivalvontatehtäviensä lisäksi Tulli tarkastaa nyt maahantulijoiden maahantulon edellytyksiä. Tulli vastaa rajavalvonnasta Kilpisjärven, Kivilompolon, Karigasniemen ja Utsjoen rajanylityspaikoilla. Suurin haaste virka-apupyyntöön vastaamisessa on ollut henkilöstöresurssien riittäminen.

– Meillä on täällä pohjoisessa jo valmiiksi pulaa tullitarkastajista. Onneksi Tullin henkilöstö on tarttunut tehtäväkiertomahdollisuuteen ja olemme saaneet lainaan tullitarkastajia muilta toimipaikoilta. Näin pystyimme nyt vastaamaan tähän väliaikaiseen tehtävään, kertoo vt. tullipäällikkö Kari Hannu.

Rajanylitys käy sujuvasti, kun maahantulijat toimivat ohjeiden mukaisesti, ottavat tarvittavat asiakirjat esiin ennen tarkastusta ja suhtautuvat kärsivällisesti.