Suomalainen koronatesti sai EU-sertifioinnin – tunnistaa tartunnan puhalluksesta

Digi Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tamperelaisen Deep Sensing Algorithms -yhtiön koronatestilaitteelle on myönnetty Euroopan unionin CE-sertfiointi. CE-merkintä tarkoittaa, että keksintö on täyttänyt EU:n direktiivien vaatimukset ja käynyt läpi tarvittavat tarkistukset.

DSA:n BreathPass-laitetta on kuvailtu maailman nopeimmaksi koronatestiksi. Se kykenee tunnistamaan koronatartunnan henkilön uloshengityksestä. Laite antaa tuloksen jo alle minuutissa, ja seuraava henkilö voi käyttää sitä kahden minuutin päästä.

Ylen mukaan laitteen nanosensorit mittaavat hengitysilman biomarkkereita. Mittaustulokset välitetään puhelimen välityksellä palvelimeen, jossa niitä verrataan koronapotilailta saatuihin tuloksiin. Koska kyseessä on lääkinnällinen laite, täytyy sen käyttäjän olla ammattilainen.

DSA:n BreathPass on sen käytön helppouden ja nopeuden ansiosta herättänyt kiinnostusta muun muassa lentokentillä. EU-sertifioinnin myötä yhtiöllä on nyt lupa myydä laitetta.