5 vinkkiä: Näin esiinnyt ja vaikutat etäkokouksessa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Etäpalaverit ja luennot, koulutukset ja webinaarit ovat vakiinnuttaneet paikkansa parin viime vuoden aikana, ja varmasti jokainen asiantuntija on päässyt työssään jo kameran eteen. Etänä tapahtuvan vuorovaikutuksen isot linjat alkavatkin olla kunnossa ja enää ihan jokaista palaveria ei aloiteta kysymyksellä kuuluuko ääni tai näkyykö esitys?

Vaikuttavuus syntyy kuitenkin yksityiskohdista ja esiintymisestä. Nyt onkin aika viilata vielä nämä asiat kuntoon, koska etäyhteydet ovat tulleet jäädäkseen.

Vuorovaikutuksen tekeminen kameran kautta on haastavampaa kuin fyysisesti samassa tilassa oltaessa. Siksi on tärkeää ottaa haltuun myös kameralle esiintymisen erityispiirteet ja miettiä, miten voisit vaikuttaa viestisi läpimenoon ympäristön kautta. Pidemmissä koulutuksissa ja luennoissa myös äänenkäytöllä on isompi merkitys, kun ei ole mahdollisuutta liikkua yleisön edessä samassa tilassa.

Uskomme vahvasti, että jokainen voi olla vaikuttava esiintyjä oman persoonansa kautta – myös etänä. Jos sinä haluat kehittyä viestijänä kameran välityksellä ja pitää yleisön mielenkiinnon mukana loppuun asti, niin nappaa nämä vinkit talteen.

1. KATSE

Saat luotua kontaktin yleisöösi katsomalla ihmisiä silmiin, joten pidä katse tiukasti kameran linssissä. Jos katsot pitkään linssin ohi tai tuijotat itseäsi läppärin ruudulta, kontakti katoaa. Sijoita muistiinpanot kameran taakse, katseen korkeudelle. Jos muistiinpanot ovat sivulla tai alhaalla, pienikin silmän liike on tiukassa rajauksessa niin suuri, että yleisö huomaa joka kerta, kun vilkaiset muistiinpanojasi.

2. YMPÄRISTÖ

Mitä kamerassa näkyy? 
Nosta kamera kasvojesi korkeudelle, ettei yleisön tarvitse tuijotella sieraimiasi esityksen ajan. Huolehdi myös riittävästä valaistuksesta. Huomioi, että valo tulee edestä, etkä istu itse ikkunan edessä, jolloin takaa tuleva valo saa sinut näyttämään tummalta hahmolta kamerassa.

Katso myös selkäsi taakse tai kameran esikatselua ennen esitystäsi. Mieti mitä haluat yleisölle näyttää? Rauhallista tunnelmaa voit luoda vaikka metsämaisemalla, ja tuttuuden tunnetta voit lisätä antamalla yleisölle mahdollisuuden kurkistaa kotiisi. Voit myös miettiä mitä elementtejä voisit sijoittaa taustalle kertomaan ammattitaidostasi.

3. ÄÄNI


Lavalla yleisön edessä on mahdollista liikkua, puhua käsillä ja vaikkapa tanssia puhetta tehostaakseen. Etäesiintymisessä äänenkäytön merkitys korostuu, ja äänenkäytön olisi hyvä olla kirjavaa. Jos ääni on kovin tasapaksu ja monotoninen, voi etäyleisön olla vaikea pysyä hereillä.

Omaa esiintymistään voi värittää esimerkiksi painottamalla sanoja ja vaihtelemalla puheen tempoa. Anna tunteiden kuulua äänestä. Karsi myös täytesanat ja virkayskä.

4. TAKLAA MANEERIT

Kameralle esiintyessä maneerit korostuvat, sillä rajaus on tiukka ja usein kuvataan lähietäisyydeltä. Huolehdi, ettet hipelöi kasvojasi, heiluta käsiäsi tai keinu edestakaisin. Varmista myös, etteivät korusi kilise. Maneerit häiritsevät katsojaa, jolloin viestisi voi mennä vastaanottajalta ohi. Varmistu myös, ettei sinulla ole ääniteknisiä maneereita, kuten nousevaa intonaatiota tai tapana huutaa, eli käyttää ääntä liiankin voimakkaasti.

Omia maneereitaan on esiintyessään vaikea havaita, mutta paras tapa päästä niihin käsiksi on kuvata oma esiintyminen. Tallenteelta pääset katsomaan miten toimit esityksen aikana ja mitkä ovat sinun maneerisi, jotka olisi hyvä karsia.

5. ULKOINEN OLEMUS

Mitä haluat viestiä olemuksellasi? Tilanteeseen sopivan pukeutumisen lisäksi ulkoisen olemukseen liittyy kaikki mitä muut meistä näkevät. Etäesiintymisessä hymy, eleet ja ilmeet ovat tärkeitä. Huolehdi, että energiasi ovat kohdillaan ja toimintasi tukee esityksesi sisältöä. Väsynyt mieli tai negatiivinen asenne välittyvät myös ruudun läpi.

Korosta pukeutumisella parhaita puoliasi ja huolehdi erityisesti, ettet uppoa taustaan. Värien käyttö on suositeltavaa, mutta pienet printit ja tiheä raita saattavat väristä ruudulla, joten ne kannattaa jättää lähikohtaamisiin.

Nämä Top 5 -vinkit etäesiintymiseen antoivat Maikki Median Kati Vasell ja Tuuli-Elina Andersén. Jos koit vinkit hyödyllisiksi ja janoat lisää tietoa, niin kannattaa katsoa etäesiintymisen verkkokoulutusvideo, jonka saa nyt tilattua 10 euron ennakkohintaan. Lisätietoa ja tarjous löytyy Maikin verkkosivuilta. Maikki Media Oy tarjoaa myös juontajat ja esiintymisvalmennukset.