Ruokavirasto vetää elintarvikkeita myynnistä – koskee makeisia, leivonnaisia ja kastikkeita

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Titaanidioksidin käyttö elintarvikkeissa kielletään. Ruokaviraston mukaan E-numerolla E 171 tunnettua ainetta sisältäviä elintarvikkeita ei saa enää tuoda markkinoille 7. elokuuta 2022 jälkeen.

Titaanidioksidi on herättänyt runsaasti keskustelua sen terveyshaittojen vuoksi. Euroopan elintarvikeviranomaisen, EFSA:n mukaan aineella saattaa olla genotoksisia vaikutuksia lisäaineena käytettynä. Sen epäillään aiheuttavan hengitysteihin päästessään syöpää.

Ruokaviraston mukaan titaanidioksidi on laajasti käytetty valkoinen, jauhomainen yhdiste. Sitä käytetään muun muassa makeisissa, leivonnaisissa ja kastikkeissa väriaineena sekä sameuden aikaansaajana. Titaanioksidia sisältäviä tuotteita saa pitää myynnissä niiden vähimmäissäilyvyysajan päättymiseen tai viimeiseen käyttöpäivään asti.