Ulkoministeriö: Suomalaisia diplomaatteja vakoiltu älypuhelimen kautta

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Ulkomailla työskenteleviä suomalaisia diplomaatteja on vakoiltu kehittyneen haittaohjelman avulla. Ulkoministeriö kertoi perjantaina saaneensa selvitettyä kybervakoiluun liittyvät yksityiskohdat.

Suomalaisia diplomaatteja vakoiltiin Pegasus-nimisellä vakoiluhaittaohjelmalla. NSO Groupin kehittelemä ohjelma kyetään asentamaan vakoiltavien Apple- tai Android-puhelimiin heidän huomaamattaan. Ohjelma mahdollistaa laajasti puhelimessa olevan tiedon ja sen ominaisuuksien hyödyntämisen.

– Puhelimella käsiteltävä tieto on julkista tai korkeimmillaan turvallisuusluokka 4 tason tietoa, joka on alin turvaluokittelun aste. On kuitenkin syytä huomioida, että vaikka tieto ei suoraan olisi luokiteltua, tieto ja sen lähde voivat olla diplomaattien välisen luottamuksen piirissä, Ulkoministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Vakoilu ei ole tällä hetkellä aktiivista. Tapahtuman aikajana on pystytty selvityksen perusteella selvittämään. Ulkoministeriön mukaan erityisesti ulko- ja turvallisuuspoliittiseen valmisteluun ja päätöksen tekoon kohdistuu paljon mielenkiintoa, joka näyttäytyä myös laittomana tiedustelua.