Karu selvitystulos: Alle puolet suomalaisista pitää työpaikkaansa hyvänä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tuoreen selvityksen mukaan vain 39 prosenttia työntekijöistä kokee työpaikkansa hyväksi. Erityisen heikolla tolalla ovat kokemukset oikeudenmukaisuudesta ja kunnioituksesta. Asia selviää Suomalaisen työelämän tila -tutkimuksesta.

– Tulos on huolestuttava, katsotaan sitä sitten organisaatioiden tai yksilöiden näkökulmasta. Organisaatiot menettävät paljon potentiaalia ja rahaa, kun ihmiset eivät voi hyvin. Työntekijän näkökulmasta heikko kokemus heijastuu tyytymättömyytenä eikä yksilö pääse loistamaan, kommentoi Great Place to Workin (GPTW) yrityskulttuurin asiantuntija Joni Sarpo.

Duunitorin johtava työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto tietää, että osa suomalaisista saattaa kokea koronan tehneen työstä liian raskasta. Etätyö ei toimi kaikilla työpaikoilla kuten pitäisi. Työntekijät kaipaavat kunnioitusta ja oikeudenmukaisuutta.

Tulokset osoittavat, että ihmiset, jotka kokevat saavansa arvostusta ja tunnustusta työstään, pitävät työpaikkaansa ja sen johtamista merkittävästi parempana kuin muut. Ihmiset haluavat myös vaikuttaa omaan työhönsä ja työympäristöönsä liittyviin asioihin.

Tyytyväisimmät työntekijät löytyvät tutkimuksen mukaan Ahvenanmaalta, Kanta-Hämeestä, Kainuusta ja Satakunnasta. Tyytymättömimpiä oltiin sen sijaan Lapissa, Pohjois-Karjalassa ja Varsinais-Suomessa.