Maalaistalosta löytyi yllättäen taideaarre – arvo jopa 60 000 euroa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Arvotaidetta löytyy toisinaan yllättävistäkin paikoista. Dreaweatts-huutokaupassa kaupataan maaliskuussa edesmenneen taiteilija Henry Mooren veistos, jonka todellinen arvo oli ollut edelliseltä omistajalta pimennossa. Myyntihinnan odotetaan kohoavan jopa 60 000 euroon.

Veistos oli vuosikymmenten ajan esillä Englannin Wiltshiressä asuneen John Hastingsin maalaistalon takan reunalla. Hastingsin perheenjäsenet selvittivät vuonna 2019 kuolleen mihen omaisuuden arvoa, jolloin veistoksen samankaltaisuus Henry Mooren töiden kanssa herätti huomiota. Lopulta asiantuntijat totesivat kyseessä olevan aito Mooren tekemä veistos.

Asiantuntija Francesca Whithams kuvailee veistosta The Times of London -lehdelle erityisen harvinaiseksi. Teos on valmistettu lyijystä, jota Moore käytti materiaalinaan vain lyhyen ajanjakson verran 1930-luvulla. Veistoksen uskotaan olleen Mooren lahja Hastingsin isälle, joka työskenteli aikoinaan arkkitehtuuriin ja taiteeseen keskityvän lehden toimittajana.