Tiesitkö? Pekingissä luistellaan suomalaisten tekemällä jäällä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomen Tekojää on yksi harvoista suomalaisista toimijoista, jotka pääsivät mukaan rakentamaan Pekingin olympialaisia. Yritys asensi energiatehokkaan kylmäkoneistonsa osaksi Wukesong Ice and Sports Arenan jäähdytysjärjestelmää. Näin syntyi Kiinan ensimmäinen ympäristöystävällistä hiilidioksidia kylmäaineenaan käyttävä jäähalli.

Erityistä Tekojään toiminnasta Pekingissä tekee myös se, että jäähallia valvotaan olympialaisten aikaan etäohjauksella Parkanosta, jossa koneistot on suunniteltu ja valmisteltu. Ohjaamista helpottaa se, että Kiina on avannut palomuuriaan kisojen ajaksi kohteissa, jotka sijaitsevat ns. olympiakuplassa.

– On vaatinut todella paljon suunnittelua, että olemme onnistuneet toimittamaan tilauksen Covid-aikana noin kauas. Alkuperäinen sopimus oli, että olemme paikalla Pekingissä varustamassa hallia. Alussa sinne päästiinkin, mutta työmaalle meno vaati kahden viikon karanteenin. Sittemmin olemme pandemian takia joutuneet tekemään kaiken etänä ja kouluttamaan paikallista väkeä olemaan meille apuna, kertoo toimitusjohtaja Timo Mansikkaviita.

Suomessa vastaavaa teknologiaa käytetään esimerkiksi Nokia Arenalla, jossa Tekojää otti kylmäkoneistonsa käyttöön viime marraskuussa. Teknologia ottaa hukkalämmön talteen kolmessa vaiheessa ja hyödyntää sitä muun muassa muiden tilojen lämmitykseen, suihkujen ja jäänhoitokoneen vedenlämmitykseen sekä rakennusten routasuojiin.