Neljän rokotteen Israel luopui koronapassista – tartuntoja enemmän kuin koskaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Israel on päättänyt luopua koronapassista. Ehdollinen sisäänpääsy on käytössä enää suuren väkimäärän tapahtumissa ja tanssiravintoloissa. Syynä on rokotteiden tehottomuus tautia vastaan. Maassa on annettu kansalaisille neljä rokotetta.

Israelin terveysministeriön uusien tietojen mukaan vakavien tapausten lukumäärä nousi sunnuntaina 1.263 sairastuneeseen, mikä on suurin määrä pandemian puhkeamisen jälkeen. Vakavasti sairastuneiden potilaiden määrä on noussut tasaisesti joulukuun lopusta lähtien. Lauantaina todettiin noin 37.985 uutta koronavirustapausta ja noin kolmasosa testatuista sai positiivisen koronavirustuloksen.

Asiantuntijat sanovat, että tapausten todellinen määrä on todennäköisesti paljon suurempi, koska testaus on rajoitettua viikonloppuisin. Israelissa on ollut käytössä niin sanottu Green Pass kolmen ja neljän rokotuksen saaneille. Passin on voinut saada myös kahdella rokotteella, mikäli ne on ottanut neljän kuukauden sisällä. Passin on saanut myös sairastetun taudin ja negatiivisen testin avulla, Israel Times uutisoi.

– Koska omikronvariantti sairastuttaa myös rokotetut, on passi menettänyt tehonsa useimmissa paikoissa ja päätimme rajoittaa sen käytön vain riskialttiisiin paikkoihin. Se on osa viruksen kanssa elämisen trendiä, Terveysministeriön pääjohtaja Nachman Ash kertoi Army Radiolle.

Rokotteen on todettu vähentäneen yli 60-vuotiaiden vakavia tautimuotoja. Muille, eli terveille alle 60-vuotiaille ja riskiryhmiin kuulumattomille, nykyisin leviävä Omikron-variantti aiheuttaa yleensä lieviä ja tavallista flunssaa muistuttavia oireita. Asiantuntijoiden mukaan näyttäisikin siltä, että oireiden voimakkuus vaihtelee lähinnä ihmisen oman luontaisen vastustuskyvyn mukaan. Rokotteet eivät ole vähentäneet tartuntoja.