Terveellinen pikaruoka – kala auttaa stressin keskellä

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Joulun idea menee pieleen siinä vaiheessa, jos se aiheuttaa enemmän stressiä kuin antaa iloa. Arkea ei kannata lähteä tekemään liian hankalaksi esimerkiksi kokkailujen suhteen, joten ota avuksi kalaruoat. Ne valmistuvat nopeasti ja helposti sekä ovat terveellisiä.

– Kala on pikaruokaa, sillä se valmistuu todella nopeasti. Kalaruoka valmistuu lähes aina alle puolessa tunnissa. Monesti aloitteleva ruoanlaittaja kypsentää kalaa todennäköisemmin liikaa kuin liian vähän. Kalassa on vain vähän sidekudosta, ja siksi sitä ei tarvitse paistaa tai haudutella kauaa. Liika kypsentäminen tekee kalasta kuivaa, Pro Kala ry muistuttaa.

Pannulla ohut kalafilee ei tarvitse montaa minuuttia per puoli. Keittoon kalapalat kannattaa laittaa aivan viimeiseksi, ja uunissa kalaa täytyy harvoin pitää yli puoli tuntia. Vielä nopeammalla pääsee käyttämällä erilaisia puolivalmisteita kuten kalapihvejä tai -puikkoja, ja savukala vasta pikaruokaa onkin: se on valmista sellaisenaan herkuteltavaksi.

Valmistusnopeutensa lisäksi kala sopii myös terveellisyytensä puolesta sydäntalven ruoaksi. Auringon kautta saatava D-vitamiini on nyt tiukilla, mutta kalassa sitä on runsaasti. Nopeasti kokatun ruoan ei tarvitse olla tylsää tai mautonta. Herkkuruoan valmistaminen stressaavan arjen keskellä tekee hyvää eikä sen tarvitse viedä tuntikausia aikaa.

Kalalla täytetty pita4 annosta4 kalapihviä, pakaste1-2 rkl öljyä4 rukiista pitaleipää(paahdettua sipulirouhetta)Salaatti1/3 (noin 200 g) kerää jäävuorisalaattia1 porkkana1/2 (150 g) kurkkua1 pieni valkosipulinkynsi1 dl maustamatonta jogurttia1/2 dl majoneesia1 tl sitruunanmehua tai viinietikkaaripaus suolaa ja sokeria

Pese jäävuorisalaatti ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkana ja leikkaa kuorimaveitsellä lastuiksi. Huuhtele kurkku ja leikkaa suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.

Sekoita kulhossa jogurtti, majoneesi, sitruunanmehu ja valkosipuli. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Sekoita joukkoon salaattisuikaleet, porkkanalastut ja kurkkusuikaleet.Paista kalapihvit öljytilkassa pannulla pakkauksen ohjeen mukaisen ajan.

Lämmitä pitaleipiä mikroaaltouunissa täydellä teholla noin 30 sekuntia. Avaa pitaleivät taskuiksi. Täytä salaatilla ja paistetulla kalapihvillä. Ripottele päälle halutessasi paahdettua sipulirouhetta.