Liikenneturva varoittaa: Tieraivo kasvattaa riskejä liikenteessä

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maltti on valttia myös tien päällä, muistuttaa Liikkenneturva. Yhdistyksen tuoreen kyselyn perusteella 59 prosenttia on vuoden aikana kokenut aggressiivista käytöstä toisen tielläliikkujan toimesta. Kuitenkin vain 32 prosenttia myöntää itse käyttäytyneensä aggressiivisesti.

– Ihmisillä on myös taipumus tulkita omaa toimintaa tilanteesta johtuvaksi, mutta muiden toimintaa yksilön ominaisuudeksi. Liitämme toisiin liikkujiin jatkuvasti ominaisuuksia, joista meillä ei ole mitään tietoa, toteaa Liikenneturvan suunnittelija Jyrki Kaistinen.

Lähes kolmannes kyselyyn vastanneista myöntää ottavansa tavallista suurempia riskejä liikenteessä ärsyyntyneenä tai suuttuneena. Tutkimusten mukaan kuljettajilla on enemmän vaaratilanteita ja liikennerikkeitä negatiivisen tunnetilan aikana. Vaikka tunteille ei aina voi mitään, muistuttaa Liikenneturva jokaisen voivan vaikuttaa niiden kestoon ja siihen, miten ne vaikuttavat käytökseen.

Näkyvän aggression lisäksi myös jatkuvaa pientä papatusta on hyvä hillitä. Jatkuva muiden liikkujien arvostelu voi luoda muille matkustajille kuvan rauhattomasta kuskista. Lisäksi lapset ottavat helposti vanhemmistaan mallia.

– Liikennekiukkua, rattiraivoa tai muuta voimakasta reagointia pitää välttää. Turvallisuuden lisäksi sillä on hyviä vaikutuksia myös omaan päivittäiseen mielenmaisemaan, muistuttaa Kaistinen.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.