Nauti elämästä ulkomailla – vinkit helpompaan elämään

Viihdeuutiset · Stara.fi

Monet suomalaiset asuvat tälläkin hetkellä ulkomailla. Ulkomaille muutetaan niin töiden, opiskeluiden, kuin perheenkin perässä. Osa saattaa vaihtaa maisemia tiuhaankin tahtiin tehden samalla töitä etänä. Ulkomailla asuminen ei aina ole helppoa, ja moni asia voi toimia eri tavalla. Itsestään selvänä pidetyt asiat eivät välttämättä olekaan niin itsestään selviä kohdemaassa. Jos harkitset muuttoa ulkomaille tai kaipaat vinkkejä ulkomailla asumiseen, lue tämä opas täynnä vinkkejä ulkomailla asuvalle.

Suunnittelu on tärkeää

Ennen isoa muuttoa kohti tuntematonta, on tärkeää tehdä valmistelut huolella. Sanotaanhan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Suunnittelu kannattaa aloittaa paikan valinnasta, mutta yhtä lailla on tärkeää tutustua myös muihin käytännön järjestelyihin. Tässä lista tärkeistä asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Valitse muuttokohde huolella. Ennen ulkomaille muuttoa kannattaa pohtia tarkoin, mihin haluaa muuttaa. Mahdollinen työ- tai opiskelupaikka rajoittaa valinnanvaraa, mutta valitse asuinalue huolella. Jos vain suinkin mahdollista, kannattaa paikan päällä käydä tutustumassa ennen päätöstä.

Ota muut muuttajat huomioon. Jos mukanasi on muuttamassa puoliso tai vaikka kaveri, on tärkeää tehdä kompromisseja. Aina molemmat eivät halua täsmälleen samoja asioita, joten on syytä ottaa myös toisen mielipiteet huomioon. Tehkää tarvittaessa kompromisseja ja valitkaa sellainen paikka, ja asumisratkaisu, joka miellyttää molempia.

Huomioi myös kotimaan asiat. Hoida kaikki kuntoon kotimaan päässä. Pohdi, mitä teet tavaroillesi ja esimerkiksi mahdolliselle omistusasunnolle. Voit pitää halutessasi kotiosoitteen myös Suomessa – lisäkustannukset ja mahdolliset paikan päällä hoidettavat asiat täytyy kuitenkin ottaa huomioon.

Tutustu paikallisiin käytäntöihin etukäteen. Lue muiden ulkomailta muuttaneiden kokemuksia ja vinkkejä netistä. Kaikkiin käytäntöihin ja kulttuurin eroavaisuuksiin ei ole mahdollista varautua etukäteen, mutta ota asiaksesi tutustua näihin niin paljon kuin mahdollista.

Tutustu liikenteeseen etukäteen. Tutustu julkisen liikenteen vaihtoehtoihin tai autoliikenteen erityissääntöihin. Jos aiot pyöräillä, kannattaa tarkastaa, millaiset edellytykset kohdemaassa on siihen.

Kaikkea ei ole mahdollista suunnitella etukäteen, ja yllätyksiä voi aina tulla. Hyvällä valmistautumisella pystyt kuitenkin vaikuttamaan asioihin paljon.

Pidä huolta turvallisuudestasi – niin fyysisesti kuin netissäkin

Turvallisuustilanne ei kaikkialla maailmassa ole yhtä hyvä kuin Suomessa. Asuinaluetta valitessa kannattaa huomioida alueen rauhallisuus. Yöpymispaikassa on järkevää mahdollisuuksien mukaan hyödyntää kassakaappia. Suomessa normaaliksi koetut käytännöt eivät välttämättä ole kaikkialla turvallisia. Tutustu tarkoin asuinalueen turvallisuustilanteeseen jo etukäteen, jotta tiedät riskit.

Vaaroja voi liittyä myös netin käyttöön. Julkisen Wi-Fi-yhteyden käyttäminen ei ole aina turvallista, joten omasta tietoturvasta kannattaa pitää huolta. VPN-yhteyden luominen on järkevää, jotta yhteytesi pysyisi salattuna kaikissa tilanteissa. VPN:stä voi olla apua myös, jos haluat päästä käsiksi kaikkeen sisältöön ilman rajoituksia.

Opettele paikallista kieltä

Monessa paikassa ympäri maailman pärjää nykyään englannin kielellä – paikallisen kielen oppimisen tärkeys ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään. Monet kulttuurilliset asiat ovat kieleen sidoksissa, eikä paikalliseen kulttuurin ole mahdollista täysin uppoutua ilman kielen osaamista.

Kielen osaaminen täydellisesti ei ole pakollista, mutta jos opettelet edes tärkeimpiä fraaseja ja päivittäisessä elämässä käytettyjä sanoja, auttaa se jo paljon. Monessa maassa kieltä osaavia ulkomaalaisia myös arvostetaan enemmän kuin niitä, jotka eivät ole vaivautuneet opiskelemaan kieltä lainkaan. Uuden kielen opettelu ei aina ole helppoa, joten ei kannata odottaa, että kieli tarttuisi heti. Ota mahdollisuuksien mukaan yksityistunteja ja varaa aikaa kielen opetteluun.

Verkostoidu ja ystävysty

Elämä ulkomailla käy nopeasti tylsäksi ilman sosiaalisia kontakteja. Aloita harrastus, tutustu paikallisiin tai ystävysty opiskelukavereidesi kanssa. Jos teet töitä paikan päällä, kokeile myös paikallisia messu- tai verkostoitumistapahtumia.

Sosiaaliset kontaktit kohdepaikassa auttavat merkittävästi. Aika sujuu leppoisammin, ja paikalliseen kulttuuriin pääsee sisälle aivan eri tavalla. Samalla kannattaa varautua myös mahdollisiin kulttuurishokkeihin ja eroihin. Sen sijaan, että pitäisit sitkeästi kiinni oman maasi käsityksistä ja käytänteistä, on tärkeää mukautua kohdemaan tapoihin.

Tutustu paikalliseen ruokakulttuuriin

Paikallinen ruoka- ja ravintolakulttuuri kannattaa ottaa haltuun. Jos lomamatkalla tulee helposti syöneeksi niin sanotuissa turistiravintoloissa, kannattaa viimeistään uuteen maahan pysyvämmin muuttaessa tutustua paikallisiin ravintoloihin tarkemmin.

Ravintolakulttuuriin liittyy myös ruoka-ajat, jotka saattavat poiketa. Esimerkiksi monissa eteläisen Euroopan maissa lounasta ja päivällistä syödään usein huomattavasti Suomea myöhemmin. Oma ruokarytmi kannattaakin aikatauluttaa paikallisten normien mukaiseksi, sillä ruokapaikat eivät välttämättä ole muulloin auki.

Paikallinen ruokakulttuuri kannattaa ottaa haltuun myös oman keittiön puolella. Tämä ei tarkoita, että tutut herkut pitäisi unohtaa, mutta esimerkiksi ruokakauppojen tarjonta voi ohjata kokkailukäytäntöjä.

Hoida käytännön asiat kuntoon nopeasti

Erilaiset käytännön asiat, kuten paikallinen puhelinliittymä, vakuutukset, oma pankkitili, joukkoliikenteen kausiliput ja muut elämää helpottavat käytännöt kannattaa hoitaa mahdollisimman nopeasti kuntoon. Esimerkiksi puhelin toimii kyllä suomalaisellakin liittymällä, ja pankkiasioita voi hoitaa kotimaisen pankin kautta – elämä kuitenkin helpottuu ja säästät kustannuksissa, kun hankit nämä paikallisesti.

Älä jätä käytännön asioita myöhemmäksi, vaan hoida ne kuntoon mahdollisimman nopeasti. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa tutustua käytännön asioihin jo hyvissä ajoin etukäteen ennen matkan alkua.