Tästä mallia: Espoossa järjestetään nuorille walk in -terapiaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Espoossa aloitetaan nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu Walk in -terapia maaliskuussa. Neljä Espoon tuomiokirkkoseurakunnan työntekijää ottaa vastaan tuen tarpeessa olevia ilman ajanvarausta tai lähetettä. Keskusteluun saapuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista.Terapiaa tarjoavilla seurakunnan työntekijöillä on oman pohjakoulutuksen lisäksi terapia- tai psykoterapiakoulutusta. Lisäksi he suorittavat Lyhytterapiainstituutin tuottaman koulutuskokonaisuuden.

– Walk in -terapiassa on kyse kertaluonteisesta keskusteluavusta ratkaisukeskeisen terapian menetelmin, eli asiakas tulee yhteen tapaamiseen, jolloin pyritään haarukoimaan hänen tärkein ongelmansa, löytämään ratkaisuvaihtoehtoja ja palauttamaan asiakkaan uskoa parempaan tulevaisuuteen. Tarvittaessa asiakkaan kanssa pohditaan pidempiaikaisen tuen tarvetta, Tuija Kuusinen kertoo.

Walk in -terapian vastaanottoaika on perjantaisin kello 13–16 niin, että vielä neljän jälkeen iltapäivällä voi mennä juttelemaan. Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta on mukana neljä työntekijää. Vastaanottoja pidetään kesäkuuhun saakka. Tapaamispaikka on Viherlaakson kappeli.

Walk in -terapia on anonyymiä ja ilmaista. Siihen ei tarvita lähetettä eikä ajanvarausta. Vaikka se on kertaluonteista, asiakas voi halutessaan tulla uudelleen. Tällöin hänelle ei kuitenkaan taata samaa terapeuttia kuin edellisellä kerralla.

Walk in ei kilpaile pidempien terapiamuotojen kanssa, vaan se on matalan kynnyksen nopeaa tukea. Usein jo se tieto, että on olemassa kynnyksetöntä keskusteluapua, vähentää itsemurhia ja huonovointisuutta. Walk in -terapia toimii myös Helsingissä ja Tampereella. Vantaan ja Keravan seurakunnat ovat aloittamassa toimintaa.