Tässä on Suomessa eniten sähköpaloja aiheuttava laite – löytyy lähes joka kodista

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhden lähes jokaisesta kodista löytyvän laitteen käyttö aiheuttaa Suomessa eniten sähköpaloja. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tilastojen perusteella varomaton käyttö tekee sähköliesistä erityisen onnettomuusalttiita.

Pelastustoimen tilastojen mukaan viime vuonna kirjattiin 2 340 sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkanutta tulipaloa. Määrä kasvoi, sillä vielä vuonna 2020 luku oli 2 210. Eniten oli liedestä tai uunista alkaneita sähköpaloja, joita kirjattiin yhteensä 870.

– Liesipalon syynä on hyvin harvoin itse liedestä johtuva vika, useimmiten syynä on ihmisen huolimattomuus, varomattomuus tai kiire. Yleisin palon aiheuttaja onkin lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa. Lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät ja palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin, kertoo Tukesin sähköpaloasiantuntija Jukka Lepistö tiedotteessa.

Tilastojen mukaan valaisinpalojen määrä nousi viime vuonna keskimääräisestä 180 tapauksesta 215 tapaukseen. Usein onnettomuus aiheutui viallisesta loisteputkivalaisimesta. Kiukaasta alkaneiden palojen määrä sen sijaan laski viime vuonna 90 tapaukseen edellisvuoden 110 tapauksesta.