Salakavala nettihuijaus leviää Suomessa – viestit naamioitu turvapostiksi

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on varoittanut suomessa levinneestä salakavalasta nettihuijauksesta. Huijauskampanjan kohteena on Kybersää-raportin mukaan ollut erityisesti Suomen kunta- ja palvelusektori.

Tuoreessa kampanjassa on lähetetty turvaposti-ilmoitukseksi naamiotuja sähköpostilaskuja. Viestien mukana on ollut linkki, joka johtaa tietojenkalastelusivuille. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan turvapostiksi väärennetyt huijausviestit tehoavat tavallisia sähköposteja tai tekstiviestejä paremmin.

Uskottavalla kalastelulla on ollut palvelu- ja kuntasektorilla jopa satoja uhreja. Kaapatut sähköpostitilit ovat joutuneet rikollisten käyttöön, ja niitä on käytetty tuhansien uusien kalasteluviestien lähettämiseen.

Kybersää-raportin mukaan myös huijausyritykset internetin myyntipalstoilla ovat jopa kaksinkertaistuneet joulukuun 2021 jälkeen. Esimerkiksi Tori.fi ja Facebook Marketplace -palveluissa liikkuneissa huijauksissa on pyritty kalastelemaan myyjien pankkitietoja linkillä, jonka väitetään johtavan kuriiripalvelun verkkosivuille. Uhrit ovat huijauksen vuoksi menettäneet rahaa satojen ja jopa tuhansien eurojen edestä.