Pakastemarjat käyttöön – keitä pakkaspäivän mehua tai hyödynnä aamupuurossa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Onko pakastimessasi edelleen marjoja pursuavia muovirasioita? Kaikki edelliskesän marjat eivät välttämättä ole kuluneet talven aikana ja uusi sato alkaa jo kevään edetessä kiinnostaa.

– Yleisimmin pakastimien puutarhamarjoista kaksi kolmasosaa on mansikkaa ja yksi kolmasosa vadelmaa sekä muita marjoja, jota ei ole saatu talven aikana käytettyä, sanoo toiminnanjohtaja Miika Ilomäki Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Vaikka marjat eivät kuulukaan herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin, ei kotikäytössä usein ole riittävän tehokasta pakastinta varmistamaan niiden säilymistä vuodesta toiseen.

– Kotipakastimessa marjat säilyvät hyvinä vuoden tai parhaassa tapauksessa kaksi, edellyttäen, ettei esimerkiksi sähkökatko sulata pakastimen sisältöä välissä, lisää Ilomäki.

Pakastemarjat maistuvat ruuanlaitossa siinä missä tuoreetkin. Kokonaisina pakastettuja marjoja voi syömisen lisäksi käyttää leivonnaisten koristeina.

– Sokeri ei pakastaessa tai sulattaessa ole välttämätöntä, mutta koska marjojen maku saattaa tuntua suussa sulamisen jälkeen hieman hapokkaalta, voi sokeri olla tarpeen pehmentämään ja pyöristämään sitä, Ilomäki kertoo.

Edelliskauden marjat kuluvat helposti, kun niitä lisää esimerkiksi smoothieen tai puuroon. Myös erilaiset monikäyttöiset hillot ja survokset syntyvät pakastemarjoista vaivatta. Ylimääräisistä marjoista voi keittää helposti mehua tai mehukeittoa. Jos mehua tulee litramäärin, voi ylimääräisen vitamiinijuoman jäädyttää mehujäiksi, joista on iloa kesän kuumilla keleillä. Mehusta tehdyt jääpalat jäähdyttävät hellepäivän juoman.