Pienikin vuoto vessanpöntössä kallista: ”Satalappusia pöntöstä alas”

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Pieneltä vaikuttava vuoto vessassa voi tulla yllättävän kalliiksi. Näin varoittaa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry tiedotteessaan, jonka mukaan vuoto voi olla esimerkiksi huomaamatta vuotava wc-istuin. Tämän kaltaisiin asioihin ei välttämättä reagoida nopeasti.

– Viattoman oloinen vuoto wc-istuimessa voi kuluttaa vettä jopa 33 000 litraa kuukaudessa, vuotava hana 1 200 litraa kuukaudessa. Yhtä hyvin asukas voisi pudotella satalappusia pöntöstä alas, sillä vuotavien vesikalusteiden tuoma lisämaksu vesilaskuun vuositasolla voi olla yli tuhatkin euroa, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen kertoo.

Vuotava vesikaluste myös kuormittaa ympäristöä. Vuotanut vesi joudutaan nimittäin käsittelemään puhdistuslaitoksessa, mikä on turhaa tuhlaamista ympäristön kannalta.

WC-istuimen vuotamisen voi havaita esimerkiksi painamalla palanen wc-paperia kulhon takaseinää vasten. Pienikin vuoto näkyy kastuvana paperina. Tiivisteen uusiminen sujuu ammattilaiselta helposti, mutta vanha vesikaluste on syytä vaihtaa kokonaan uuteen energiatehokkaampaan vaihtoehtoon.