Elintarvikkeita vedettiin viime vuonna myynnistä ennätysmäärä – taustalla erityisesti yksi syy

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Ruokavirasto on paljastanut elintarvikkeiden takaisinvetojen lisääntyneen edelleen viime vuonna. Vuonna 2021 elintarvikkeita vedettään myynnistä jopa ennätysmäärä. Takaisinvetoja tehtiin yhteensä 309.

Takaisinvetojen määrä oli Ruokaviraston mukaan kasvussa kuudetta vuotta peräkkäin. Tapauksia oli viime vuonna ensi kertaa yli 300 kappaletta. Määrässä tapahtui jopa 16 prosentin nousu edellisvuoteen verrattuna.

Suurin yksittäinen syy takaisinvetoihin oli viime vuonna etyleenioksidin löytyminen elintarvikkeista. Sen vuoksi tehtiin yhteensä 72 takaisinvetoa. Joissain EU:n ulkopuolisissa maissa esimerkiksi kasvinsuojeluaineena käytettävän elintarvikkeiden pelätään lisäävän jatkuvassa käytössä syöpäriskiä, ja sille on asetettu enimmäismäärät.

Takaisinvetoja aiheutti myös bambukuitua ja muita hyväksymättömiä kasvikuituja sisältävien materiaalien EU:n laajuinen valvontahanke. Takaisinvetoja ovat perinteisesti aiheuttaneet kolme syytä. Niitä ovat mikrobiologiset tekijät, ilmoittamattomat allergeenit ja kasvien torjunta-ainejäämät.