Ruoan hinta nousi alkuvuodesta eniten sitten vuoden 2014

Koti & Asuminen Ruoka · Tim Isokivi

Ruokakaupoissa asioineita on odottanut alkuvuodesta karu yllätys. Monien elintarvikkeiden hinta on kasvanut ripeällä tahdilla. Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan ruoan hinta nousi tammikuussa 3,2 prosenttia edellisvuoden samaan ajankohtaan verrattuna.

– Kustannusten nousu koko ketjussa, erityisesti alkutuotannossa, on alkanut heijastua selvästi elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien kuluttajahintoihin. Niiden hintataso nousi marraskuussa 1,5 prosenttia, joulukuussa 1,7 prosenttia ja tammikuussa jo 3,2 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto tiedotteessa.

Nousu on ollut suurinta sitten vuoden 2014. Alkoholijuomien ja tupakan hinta nousivat 3,5 prosenttia, käyttötavaroiden hinnat 0,6 prosenttia. Ruoan hinnan nousu ei välttämättä ole pysähtymässä vielä hetkeen. Luodon mukaan asiantuntijat ovat ennakoineet, että myös Ukrainan sodalla tulee olemaan vaikutuksia hintoihin.