Tutkijat ällistyivät – Kuun pinnalta löytyi läpikuultavia lasihelmiä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kuuta tutkiva kiinalainen Yutu-2 -mönkijä on tehnyt yllättävän löydön. Kuun pimeän puolen pinnalta paljasstui kaksi läpikuultavaa lasihelmeä. Kappaleet ovat Gizmodo-sivuston mukaan halkaisijaltaan 1,5-2,5 sentin kokoisia.

Lasihelmillä ei tässä tapauksessa viitata tietenkään keinotekoisiin koruihin, vaan pallomaisen muodon saaneeseen lasiin. Kuun pinnalla on aikaisemminkin havaittu lasia, joka on syntynyt maaperän materiaalin kuumentuessa esimerkiksi meteoriittien iskun seurauksena. Pyöreän muotoisia helmimäisiä lasikappaleita Kuusta ei kuitenkaan ole ennen löydetty.

Lasihelmien tarkka alkuperä on toistaiseksi mysteeri. Lasihelmiä voi syntyä maapallolla esimerkiksi tulivuorenpurkausten yhteydessä, mutta Kuussa aktiivisia tulivuoria ei ole ollut aikoihin. Niinpä kappaleet ovatkin todennäköisesti syntyneet meteoriitin törmäyksen seurauksena.