Korona-ajalla yllättävä sivuvaikutus – puutiaistilanne paheni viime vuonna

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalaiset viettivät viime vuonna runsaasti aikaa luonnossa, millä vaikuttaa olleen myös varjopuolensa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan punkkien levittämän puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät kasvoivat selvästi vuonna 2021.

THL:n tartuntatautirekisteriin tehtiin vuonna 2021 yhteensä 150 ilmoitusta puutiaisaivotulehdustapauksista. Vastaavasti vuonna 2020 rekisteriin ilmoitettiin 91 tapausta, ja vuonna 2019 tapauksi ilmoitettiin 69 kappaletta. Määrän lisääntymisen uskotaan johtuneen ulkoilun suosion kasvamisesta.

– Koronapandemian aikana ihmiset ovat liikkuneet ja harrastaneet enemmän ulkona, viettäneet aikaa mökeillä ja matkailleet tavallista enemmän kotimaassa. Viime kesä oli myös ulkoilusään puolesta erinomainen. Näiden lisäksi myös ilmastonmuutos ja ihmisten tietoisuus puutiaisten välittämistä taudeista voivat osaltaan selittää tapausmäärien kasvua viime vuosina, kertoo THL:n tutkija Henna Mäkelä tiedotteessa.

Puutiaisaivotulehduksen vastainen kansallinen rokotusohjelma laajenee tänä vuonna Kirkkonummella ja Lohjalla. Maksuttomia TBE-rokotuksia annetaan vakituisille asukkaille ja pitkäaikaisille loma-asukkaille kunnissa, jotka kuuluvat niiden piiriin. THL antaa rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille ilmaantuvuuden ja tapauskohtaisen harkinnan mukaan.