Helsingin seudun pyöräilijät: ”Väyliä ei kunnossapidetä turvalliseen käyttökuntoon”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa on neljä vuodenaikaa, jotka vaikuttavat oleellisesti kansakuntamme eloon ja oloon. Vuodenajat ovat kytköksissä urheilulajien harrastamiseen, kiinteistöjen ja katujen kunnossapitoon, liikkumiseen sekä asumiseen. Helsingin seudun pyöräilijät ovat julkaisseet kannanoton, jossa he paheksuvat kuluneen talven lumen määrää pääkaupunkiseudun kulkuväylillä.

– Miten on mahdollista, että jalankulun ja pyöräliikenteen väyliä ei kunnossapidetä turvalliseen käyttökuntoon pääkaupunkiseudulla? Koko kuluneen talven ajan kävely ja pyöräily on ollut paikoin vaarallista kunnossapidon puutteiden vuoksi, Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo) ihmettelee ja sanoo, että risteysalueiden huonosta hoidosta syntyy erilaisia vaaratilanteita.

– Helsingin seudun pyöräilijät ry:n havaintojen mukaan jalankulun ja pyöräliikenteen väyliä ei hoideta sovittujen hoitoluokkien mukaisesti kuten ajoratoja pääsääntöisesti hoidetaan. Laadunvalvonta vaikuttaa puuttuvan. Priorisoidun hoidon jalankulun ja pyöräliikenteen väylät eivät ole olleet luotettavasti käyttökunnossa edes toimistotyöajan kulkijoille kuluvana talvena.

Hepo muistuttaa, että pääkaupunkiseudulla on usein lumisia talvia, eikä kuluva talvi ole heidän mukaansa siinä mielessä poikkeuksellinen. Kunnossapidon osalta tämän kokoluokan ongelmia ei silti aiemmin ole ollut. Suomen maaseudulla polkupyörät ovat talviajan yleensä varastossa ja tilalle otetaan niin ikään päästötön ja kuntoiluun kannustava potkukelkka, mikä sopii erinomaisesti myös lumisiin olosuhteisiin.