Etätyön huuma päättyi – ihmiset haluavat takaisin toimistoihin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kiinteistöasiantuntija JLL Finlandin tekemän selvityksen mukaan koronapandemian pitkittyminen on tehnyt toimistotyöstä etätyötä suositumpaa. Vielä viime keväänä enemmistö suomalaisista koki olevansa tuottavampi etänä, mutta nyt osat ovat vaihtuneet.

– Aluksi etätyö lisäsi tuottavuutta koska siitä puuttuvat toimistoarkeen tyypilliset tauotukset ja sosiaaliset kanssakäymiset. Nyt niiden puute alkaa tuntua ihmisistä raskaalta, JLL:n johtaja Sofia Jakas kertoo.

Kyselytutkimus paljastaa, että enemmän toimistolla työskentelevät kokevat suurempaa ylpeyttä työpaikastaan. Toimisto mahdollistaa terveellisen työarjen. Etätyön suosiota syö heikompi ergonomia, työn tauottomuus ja hyötyliikunnan puute.

– Vastausten perusteella on nähtävissä murtumispiste: kun työskennellään kolme päivää tai enemmän etänä, innostuneisuus ja yhteenkuuluvuuden tunne vähenevät samalla kuin tyytymättömyyden tunne sekä psyykkinen kuormitus kasvavat, Jakas sanoo.