Miljoona turistia jäi Venäjälle – raju turistikato iski Suomeen

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kaakkois-Suomen rajavartioston valvomilla rajanylityspaikoilla kirjattiin tammi-helmikuun aikana 133.000 rajanylitystä. Tämä on 89 prosenttia vähemmän kuin ennen pandemiaa. Toisin sanoen Valtioneuvoston päätösten mukaisten rajoitusten takia rajanylitysmäärät ovat jääneet vain murto-osaan tavallisesta.

Tällä hetkellä Kaakkois-Suomen rajanylitysliikenne koostuu tavaraliikenteen kuljetushenkilöstöstä sekä henkilöliikenteen osalta kaksoiskansalaisista, Suomen oleskeluluvan omaavista henkilöistä, kiinteistönomistajista, opiskelijoista sekä henkilöistä, jotka tulevat tapaamaan Suomessa asuvia sukulaisiaan.

Rajatarkastusten yhteydessä havaittiin helmikuussa yksi väärennetty oleskelulupa, yksi väärennetty rekisteriote sekä yksi passiin kohdistunut väärennys. Turvapaikkaa rajatarkastusten yhteydessä haki helmikuussa viisi henkilöä. Rajavartiosto esti maahantulon helmikuussa 38 henkilöltä. Yleisin syy maahantulon estämiseen oli kansanterveyden vaarantuminen ja yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaaminen liittyen koronaviruspandemian takia annettuihin rajoituksiin.