Yllättävä ongelma ampumahiihdon maailmancupissa Kontiolahdella – lunta oli aivan liikaa

Urheilu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kontiolahdella järjestettiin 3. – 6. maaliskuuta Ampumahiihdon maailmancup. Tapahtuman järjestäjät kohtasivat tänä vuonna jokseenkin yllättävän ongelman. Hanget olivat kasvaneet aivan liian korkeiksi, ja ylimääräisestä lumesta piti päästä eroon.

– Levitimme ensilumenladulle lokakuussa tykkilunta noin 70 sentin kerroksen. Luonnonlunta on tullut reilusti, ja latupohjan paksuus on nyt paikoin jopa 120 senttiä, kilpailun johtaja ja Kontiolahden urheilijat ry:n puheenjohtaja Kimmo Turunen kuvaili tiedotteessa helmikuussa.

Lumen paksuudelle on ampumahiihdossa asetettu kansainväliset vaatimukset, sillä ampumatauluilla on oma vakiokorkeutensa. Lumipeitteen paksuudesta huolimatta stadionilla oli edelleen tehty tykkilunta. Tekolumi kestää nimittäin syksyyn asti sahanpurukerroksen alla, toisin kuin luonnonlumi.

Turunen arvioi Iltalehdelle lumen poistamisen tulleen maksamaan useita tuhansia euroja, mahdollisesti viisinumeroisen summan. Ongelmia aiheutti muun muassa se, mihin valtavat lumimäärät sijoitettaisiin. Varsinaisen kisa-alueen lisäksi muun muassa katsomoista, parkkipaikoilta ja tilaipäisrakennuksista poistettu lumi piti siirtää lopulta pois alueelta kaivinkoneen ja kuljetuskaluston avulla.