Pelastustoimi muistuttaa: Väestöhälyttimiä testataan joka kuukausi – ei merkki vaarasta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Väestöhälyttimien voimakas ääni voi herättää huolta levottoman maailmantilanteen keskellä. Nyt viranomaiset ovat kuitenkin muistuttaneet, että hälytysjärjestelmää testataan rutiinilla joka kuukausi. Lyhyt hälytysääni ei ole merkki todellisesta vaarasta.

Väestöhälyttimien toimivuutta kokeillaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina kello 12.00. Tuolloin hälyttimistä lähtee seitsemän sekunnin ajan tasainen ääni. Hälytysjärestelmää siis testattiin tänään puoliltapäivin ja seuraavan kerran testiääni soi maanantaina 4. huhtikuuta. Mikäli kyseessä olisi todellinen vaaratilanne, kestäisi väestöhälyttimien ääni minuutin ajan.

Yleisen vaaramerkin ääni nousee seitsemän sekunnin ajan ja laskee toisen seitsemän sekunnin ajan. Yleiseen vaaranmerkkiin liittyisi aina myös televisio- ja radiokanavilla esitettävä vaaratiedote, jossa tarkentuisi myös uhan luonne. Joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina toistettava kokeilumerkki ei edellytä ihmisiltä toimenpiteitä. Viranomaiset ovat myös korostaneet, ettei kokeilumerkin vuoksi tule soittaa hätänumeroon.