Verkkopankkitunnuksia kalastellaan ennätyspaljon – uusi huijausaalto nousee

Digi · Terhi Piiroinen

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on saanut huomattavan määrän ilmoituksia pankkikalastelua koskevista sähköpostiviesteistä viime viikolla. Ilmoituksia tuli 70 prosenttia aiempaan viikkoon verrattuna. Huijauksia on tehtailtu kaikkien suomalaisten pankkien nimissä.

Vuoden 2021 aikana pankkitunnusten kalastelusta on tehty Kyberturvallisuuskeskukselle 1.226 ilmoitusta. Viime vuonna ilmoituksia tuli koko vuoden aikana 740. Keskusrikospoliisi on kertonut rekisteröineensä tänä vuonna noin 700 rikosilmoitusta pankkikalastelusta, jonka rikoshyöty on jo noin 8,4 miljoonaa euroa.

Ihmisten saamat viestit muistuttavat hyvin paljon pankkien oikeita viestejä. Viesteissä on saatettu käyttää pankkien aitoja viestipohjia esimerkiksi turvapostiviesteistä tai e-laskuilmoituksista. Viestit ovat kieliasultaan erittäin hyviä ja niistä ei käy heti ilmi, että kyseessä olisi huijaus.

Seuraamalla viestissä olevaa linkkiä päätyy uskottavalle verkkosivulle. Valeverkkopankin sivut näyttävät täysin identtisiltä pankin oikeiden sivujen kanssa tai ne ovat niin saman näköisiä, että eroja on vaikea huomata.Verkkopankkien kirjautumistunnukset ovat rikollisille arvokkaita, sillä rahan varastamisen lisäksi niitä voi käyttää myös vahvan tunnistautumisen välineinä.