Asumiskuluissa huimia eroja kuntien välillä – kalleimman ja halvimman välillä 3 361 euroa

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Omakotiliitto on selvittänyt asumiskuluja kunnittain kuuden vuoden ajan. Selvityksessä vertaillaan sadan kunnan sähkö-, vesi – ja jätemaksuja sekä kiinteistöveroa. Vertailussa on käytetty esimerkkinä 120 neliön omakotitaloa. Tuoreen tutkimuksen mukaan asumismenot kasvoivat Suomessa poikkeuksellisen jyrkästi.

Nyt kalleimman ja halvimman kunnan asumiskustannuksissa on eroa jo 3.361 euroa vuodessa, kun viime vuonna eroa oli 1.763 euroa. Nousun takana on suurimmaksi osaksi Euroopan laajuinen sähkön hintojen raju nousu. Sähkön hinnoissa tapahtuneen repeämän vuoksi myös kuntien väliset erot syvenivät voimakkaasti. Asumiskustannuksiltaan kalleimmat kunnat löytyvät pohjoisesta ja eteläisestä Savosta. Kalleimmassa kunnassa Leppävirralla asumiskustannuksiin menee vuodessa 6.964 euroa. Vertailun halvin kunta on jälleen kerran Oulun kupeessa sijaitseva Kempele, jossa asumismenoihin kuluu 3.603 euroa.

Keskimäärin asumiseen menee Suomessa 4.874 euroa vuodessa. Sähkön ohella muutkin asumismenot jatkavat nousuaan: jätemaksuissa korotusta oli 4,9 prosenttia, vesimaksuissa kaksi prosenttia ja rakennuksen kiinteistöverossa 4,8 prosenttia viime vuodesta.

– Asumiskustannukset ovat kuntalaisen suurin menoerä. Asumiskustannusten nousu vuodesta toiseen kurittaa asukkaita, ja tähän on saatava muutos. Toiset kunnat ovat tehneet asioita oikeinkin, kuten Kempeleen esimerkki osoittaa. Kuntapäättäjien tulisi ottaa asia vakavasti ja pyrkiä määrätietoisesti asumiskustannusten alentamiseen, painottaa Marju Silander.