Hurja näky suomalaisten suosimissa lomakohteissa – hiekka värjäsi Espanjan taivaan oranssiksi

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Espanjassa on todistettu jopa apokalyptiseksi kuvailtua näkyä. Taivas on värjääntynyt useiden päivien ajaksi oranssin väriseksi hiekkapölyn aiheuttaman huonon ilmanlaadun vuoksi. Vaikutukset ovat näkyneet muun muassa suomalaisturistien suosimilla loma-alueilla Málagassa, Madridissa ja Alicantessa.

Ilmiön taustala on Espanjassa Ciela-nimen saanut hiekkamyräkkä. Se liittyy Forecan mukaan Pohjois-Marokossa olevaan voimakkaaseen matalapaineen keskukseen. Kovat kaakkoistuulet ovat kuljettaneet runsaasti Saharan hiekkapölyä Iberian niemimaalle ja Ranskaan.

Ilmanlaatu oli tiistaina osassa Espanjaa jopa maapallon huonoin. Paikalliset terveysviranomaiset ovatkin suositelleet käyttämään FFP2-maskeja ulkona tai välttämään ulkoilua kokonaan. Ranskassa hiekka on värjännyt Pyreneiden vuoriston lunta keltaiseksi.

Hiekkamyräkän odotetaan helpottavan loppuviikosta. Hiekkamyräkän sijaan odotettavissa on runsaita sateita. Hiekasta ei tosin olla pääsemässä vieläkään eroon, sillä hiekkapöly sitoutuu vesipisaroihin sotkien ympäristöä.