Poistatko sinäkin leivinpaperin väärin?

Koti & Asuminen Ruoka · Tim Isokivi

Leivinpaperit päätyvät monissa talouksissa roskiin sekajätteiden mukana. Osa leivinpapereista on kuitenkin biohajoavia, minkä ansiosta ne voi hävittää biojätteen mukana.

Leivinpaperia valmistava Fredman Group neuvoo tarkastamaan pakkauksesta, kuinka tuotteen voi hävittää. Jos leivinpaperipakkauksessa on sataprosenttisesti biohajoavaa -merkintä, voi sen kierrättää biojätteen mukana tai kompostissa. Kaikki leivinpaperit eivät kuitenkaan ole biohajoavia.

– Nopeasti ajateltuna leivinpaperi voi tuntua kierrätyksen näkökulmasta pieneltä asialta. Suomessa on kuitenkin 2,7 miljoonaa kotitaloutta. Jos niistä jokaisessa käytetään kaksi leivinpaperiarkkia viikossa, se tekee jo 280 miljoonaa arkkia vuodessa, Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen kertoo tiedotteessa.

Leivinpaperin voi käyttää uudelleen, kunhan siihen ei ole jäänyt ruoantähteitä tai rasvaa. Leivinpaperin ei pitäisi pursuta uunipellin yli ja osua uunin seinämiin, sillä se voi aiheuttaa tulipalon riskin. Myös maksimilämpötila on syytä tarkistaa tuotepakkauksesta ennen käyttöä.