Tutkimus: Monipuolinen ruokavalio auttaa syövän selättäneitä

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Monipuolisen ruokavalion noudattamisesta voi olla suurta hyötyä syövästä selvinneille. Tämä käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, joka julkaistiin European Journal of Nutrition –lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 6 400 syöpään 45-75-vuotiaina sairastunutta ja 64 000 tervettä. Potilaita seurattiin kymmenen vuoden ajan, ja heidän ruokavalioitaan arvioitiin neljällä eri mittarilla. Terveelliseen ruokavalioon kuului muun muassa runsaasti kasviksia, hedelmiä, palkokasveja, täysjyvätuotteita ja kalaa sekä vähänlaisesti suolaa ja kovia rasvoja.

Terveellisintä ruokavaliota noudattavien riski kuolla kymmenen vuoden seurannan aikana oli 18-26 prosenttia epäterveellisintä ruokavaliota noudattavia pienempi. He menehtyivät syöpään 15-30 prosenttia epätodennäköisemmin. Myös ruokavaliossa tapahtuneet muutokset seurannan aikana vaikuttivat riskeihin.