Ruotsinlaivalle vaaditaan henkilöllisyystodistukset – syynä Ukrainan sota

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaikilla Ruotsiin suuntautuvilla laivoilla matkustavilta vaaditaan henkilöllisyystodistus 28. maaliskuuta alkaen. Määräyksen taustalla on Ukrainan sota. Sillä pyritään muun maussa helpottamaan ukrainalaisten pakolaisten vastaanottamista.

Ruotsiin meriteitse matkustavien on ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukaan esitettävä laivaan noustessaan kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi passi. Mikäli matkustaja ei pysty todistamaan henkilöllisyyttään, evätään häneltä pääsy alukseen. Käytäntö ei koske vanhempiensa kanssa yhdessä matkustavia lapsia.

Laivayhtiöillä on velvollisuus luoda matkustajalistat kaikilla vähintään 37 kilometrin pituisilla merimatkoilla. Matkustajalistat laaditaan muun muassa onnettomuuksien varalta. Ne auttavat selvittämään, kuinka paljon laivalla on ollut matkustajia.

Listojen avulla pyritään myös ehkäisemään esimerkiksi ihmiskauppaa. Maanantaina voimaan astuva määräys on voimassa 1. syyskuuta 2022 saakka.