Tiktokista tuttu poliisi kirjoitti kirjan: ”Konstaapeli Daniel tässä, moro!”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tiesitkö, että jos punnitset tahallaan irtokarkkia väärin, syyllistyt lievään petokseen tai että somessa moni syyllistyy tietämättään kunnianloukkaukseen? Tiesitkö, että pelkkä rikokseen yllyttäminen on rangaistavaa? Entä miten tehdään rikosilmoitus, ja mitä sen jälkeen tapahtuu?

Vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiye kertoo nuorille rikoksista ja rangaistuksista Tiktokissa. Hänellä on jo liki 150.000 seuraajaa somessa. Nyt hän avaa rikoslakia ymmärrettävästi ja helppotajuisesti myös uudessa kirjassaan.

– Olen lukemattomat kerrat päätynyt keskustelemaan nuoren kanssa, miksi hänen tekemänsä asia on väärin ja millä tavalla se on rikos. Monen rikosnimikkeen tunnusmerkistö voi täyttyä huomaamatta, minkä vuoksi moni nuori loukkaa toista tahattomasti. Nuoren on syytä tietää mitä tehdä silloin, kun epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi ja mikä parempi, tietää milloin on joutunut rikoksen uhriksi. Tämän kirjan avulla lukija saa mahdollisuuden tutustua rikoslakiin tavalla, jollaista ei ole ollut tarjolla koskaan aikaisemmin, Kalejaiye sanoo.

Konstaapeli Daniel tässä, moro! –kirjassa on esimerkkitarinoita nuorille tutuista ympyröistä: kaveriporukoiden päähänpistoja, bileillan kämmejä, suhdekriisejä. Kalejaiye kertoo kirjassa myös ajatuksiaan ja kokemuksiaan muun muassa nettikäyttäytymisestä, mopon virittämisestä, groomingista, rasismista ja onnettomuuspaikalla kuvaamisesta. Uutuuskirja sopii kaikille tiedonhaluisille ikään katsomatta: sille, joka haluaa ajattelun aihetta, ja sille, joka on jo ehtinyt hölmöillä, tai sille, joka haaveilee työstä poliisina tai lain parissa.