Opiskelijoiden jaksaminen vaakalaudalla – Suomesta loppuvat tätä menoa osaajat

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö TEK on selvittänyt opiskelijoiden mielenterveyden hyvinvointia. Tulokset eivät näytä hyvältä. Tosiasia on, että yhä useampi tekniikan alaa opiskeleva kärsii uupumisesta. Nyt Suomen on panostettava ensisijaisesti oman maan kansalaisiin.

Jo ennen koronaa eli vuonna 2019 tekniikan alan korkeakouluopiskelijoista 41 prosenttia oli useita kertoja tai jatkuvasti huolissaan jaksamisestaan. Toisena koronasyksynä eli vuonna 2021 luku oli noussut jo 51 prosenttiin.

– Kahden vuoden korona-aika muutti nuoren elämän totaalisesti. Kun rajoitukset poistuivat ja kampukset avautuivat, elämä ei palannutkaan entiselleen. Uutena varjona tuli Venäjän aloittama sota Ukrainassa eikä ilmastonmuutoksen varjo ole väistynyt. Olen huolissani erityisesti nuorten mielenterveydestä ja jaksamisesta. On tarjottava apua nuorten jaksamiseen nyt – ensi vuonna on myöhäistä, TEKin hallituksen puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie sanoo.

– Meillä ei ole varaa menettää yhtään nuorta tulevaisuuden toivoa opiskeluvaiheessa. Jokaista tarvitaan. Meillä on Suomessa muutenkin osaajapula. Nämä ovat syitä, joiden vuoksi TEK on panostanut lukuvuoden 2021–2022 aikana erityisesti mielenterveyden tukemiseen, Talvitie sanoo.