Sähköpotkulaudat palaavat katukuvaan – näin käyttö muuttuu Helsingissä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Runsaasti keskustelua viime vuosina herättäneet sähköpotkulaudat ilmestyvät jälleen katukuvaan kevään myötä. Viime kesänä niitä oli vilkkaimmillaan käytössä noin 8 000 kappaletta. Tänä vuonna Helsingissä otetaan käyttöön uusia lautoihin ja erityisesti niiden pysäköintiin liittyviä käytäntöjä.

Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan keskustan alueelle tulee yhteensä 400 sähköpotkulaudoille tarkoitettua pysäköintipaikkaa ja -telinettä. Niitä sijoitetaan alueille, joissa on ollut eniten ongelmatilanteita. Operaattoreilta ei peritä pysäköintipaikoista vuokraa, mutta yhtiöt kustantavat ne itse.

Sähköpotkulautoja pystyy jatkossakin pysäköimään pysäköintipaikkojen ulkopuolelle. Silloin lautojen vuokraajien täytyy kuitenkin ottaa kuva pysäköidystä laudasta. Ylen mukaan vuokralaudan veloitus jatkuu jos kuvaa ei ota, ja toistuvasta väärin pysäköinnistä seuraa sakkoa.

Sähköpotkulautaoperaattorit perustavat myös yhteisen pysäköintipartion. Heidän tehtävänään on pitää lautoja järjestyksessä sekä kaduilla että pysäköintipaikoilla keskustan alueella.

Viime syksynä operaattoreiden asettamat rajoitukset ovat edelleen voimassa. Päivisin sähköpotkulaudoissa on 20 km/h nopeusrajoitus ja arkisin kello 00-05 välillä 15 km/h. Laudat ovat kokonaan poissa käytöstä viikonloppuöisin kello 00-05.