Autoilu liian kallista – suomalaiset panostavat polkupyöriin ja potkulautoihin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Polttoaine on pompahtanut pilviin. Suomalaiset ovat joutuneet pohtimaan vaihtoehtoisia liikkumismuotoja. Suomessa on paljon maaseutua, jossa ei ole edes julkista liikennettä. Ihmiset hoitavat nyt juoksevia asioita polkupyöräillen jopa kymmenien kilometrien matkalla.

Hintavertailupalvelu Hintaoppaassa korkeat autoilukustannukset näkyvät pyörien, sähköautotarvikkeiden ja sähköpotkulautojen kasvaneena suosiona. Palvelu on tarkastellut sähkökäyttöisten kulkuvälineiden suosion kehitystä kuluneen vuoden aikana. Sähköpyöriä on haettu helmi-maliskuun aikana 85 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän. Tavallisissa pyörissä kasvua on vuoden takaiseen viisi prosenttia.

– Sähköpyöräily ja työmatkapyöräily on ollut nouseva trendi jo useamman vuoden ajan. Vaikka sähköpyörän hankinta on isompi ostos, se maksaa pian itsensä takaisin. Pyöräillessä ei tarvitse seisoa ruuhkassa, säästää reilusti bensakuluissa ja päivän kuntoilut hoituvat samalla. Sähköavusteinen pyöräily on myös selvästi normaalia kevyempää, mikä vähentää hikoilua, ja ylämäetkin kulkevat helposti, sanoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Sähköpyörien hinnat vaihtelevat noin tuhannesta eurosta yli 5.000 euroon. Myös sähköpotkulauta on kaupungeissa vaihtoehto lyhyille matkoille ja siirtymiin.