Metsä on terveyden ja hyvinvoinnin lähde – kiire unohtuu ja mieli kohenee

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Sen sijaan, että käyttäisi tuhansia euroja ulkomaan matkaan, kannattaa suunnata ilmaiseksi suomalaiseen metsään. Puhdas luonto ja rauhallinen metsämaisema edistävät tutkitusti hyvinvointia ja terveyttä.

ELY-keskus muistuttaa, että metsät ovat ihmisille elinehto. Metsät tuottavat lukuisia elintärkeitä ekosysteemipalveluita. Lääke- ja raaka-aineiden ohella metsät edistävät terveyttämme monin eri tavoin. Kävely metsässä laskee verenpainetta ja kohentaa mieltä. Lisäksi esimerkiksi päiväkotilasten immuunijärjestelmä parani jo kuukaudessa metsäpohjaisen pihan ansiosta.

Lisäksi metsillä on tärkeä rooli ilmaston ja hiilen kierron säätelyjärjestelmissä: yhdessä merien kanssa metsät muodostavat maapallon keuhkot. YK:n yleiskokouksen aloitteesta vietettävä maailman metsäpäivä on 21. maaliskuuta, jolloin kannustetaan ihmisiä kiinnittämään huomiota metsien merkitykseen.