Tullirikosten määrä laski – nuuskaa ja huumeita takavarikoitiin valtavasti

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Tulli paljasti viime vuonna yli 5.400 tullirikosta. Vaikka tullirikosten määrä laski alimmilleen kahdeksaan vuoteen, on nuuskan salakuljetuksesta on tullut entistä ammattimaisempaa. Nuuskaa takavarikoitiin ennätysmäärä.

Tulli takavarikoi nuuskaa vuoden 2021 aikana yhteensä 9.104 kiloa, mikä oli noin 2.000 kiloa edellisvuotta enemmän ja kautta aikojen suurin määrä. Isompia nuuskalasteja salakuljetettiin Suomen markkinoille pääasiassa Pohjois-Ruotsista maarajan yli, mutta takavarikkoja tehtiin myös laivaliikenteestä. Nuuskan myynti ja salakuljetus on muuttunut pitkälti ammattimaiseksi rikollisuudeksi Suomessa.

Myös lääkkeiden ja huumelääkkeiden takavarikkomäärät olivat selvässä kasvussa. Tulli takavarikoi huumeita vuonna 2021 yhteensä 710 kiloa, mikä oli lähes sama määrä kuin edellisvuonna. Takavarikkomäärissä näkyi selvästi marihuanan käytön lisääntyminen ja toisaalta hasiksen käytön väheneminen.

Marihuanaa takavarikoitiin noin 260 kiloa. Hasista takavarikoitiin vain 3,5 kiloa. Tullin takavarikoiman kokaiinin määrä nousi ennätykselliseen 55 kiloon, mikä on viisinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Vuonna 2021 takavarikoidun amfetamiinin määrä nousi koronarajoituksista huolimatta yli 80 kiloon, kun määrä vuonna 2020 oli lähes puolet tästä määrästä. Tullirikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus kasvoi viime vuonna yli 70 miljoonaan euroon.