Aprillipäivänä syödään silliä – mutta miksi?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Huhtikuun ensimmäinen päivä vietetään aprillipäivää. Silloin on lupa jekuttaa ihmisiä, jonka jälkeen jäynä paljastetaan lausumalla loru. ”Aprillia, syö silliä”, kehoittaa maistelemaan suomalaisen suuhun mainiosti sopivaa suolaista kalaherkkua.

Aprillipäivän todellista alkuperää ei tunneta varmasti. Pro Kala ry:n mukaan silli on päätynyt aprilliloruihin ehkä yksinkertaisesti siitä syystä, että se on riimipari aprilli-sanan kanssa. Kala voi kuitenkin liittyä aprillipäivän viettoon, kun esimerkiksi Ranskassa aprillipilaan langennut on ”poisson d’Avril” eli aprillikala. Siellä on ideana leikata paperista kala ja kiinnittää se huomaamatta jonkun selkään.

– Aprillipäivän juuret ovat kaukana historiassa, ja ensimmäiset maininnat aprillikalasta löytyvät Ranskasta jo 1500-luvulta. Yhden teorian mukaan päivä liittyy siihen, että keskiajalla joillain alueilla uutta vuotta juhlittiin maalis-huhtikuun vaihteessa ja ne, jotka viettivät juhlaa meille tuttuun tapaan tammikuun ensimmäisenä päivänä, naureskelivat ”aprillikaloille”, Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen aprikoi.

– Kala puolestaan voisi liittyä tähän ajankohtaan siitä syystä, että paaston aikaan liharuoat olivat kiellettyjä, ja siksi kalaa syötiin erityisen paljon. Teoria ei kuitenkaan ole vedenpitävä, Partanen jatkoi.