Haluatko hyvän sadon ensi kesäksi? Kuunkierto auttaa viljelyssä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ennen keinotekoisia lannotteita tai monimutkaisia kastelujärjestelmiä puutarhurit ja maanviljelijät turvautuivat kuun liikkeisiin satokautta valmistellessaan. Vuosituhansia vanhan tyylin avulla voi saada onnistumista myös omaan pienviljelyyn.

Väärään aikaan leikatut marjapensaat, omenapuut tai tomaatit saattavat jättää viljelijänsä ilman satoa. On olemassa päiviä, jolloin satoa lannoitetaan tai kastellaan runsaammin. Kuu kertoo, mitkä nämä päivät ovat. On myös päiviä, jolloin siemenet kannattaa panna itämään ja ne kasvavat todennäköisesti paremmin.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että uudenkuun, eli nousevan kuun aikana kylvetään maan päälle kasvavia kasveja ja laskevan kuun aikana viljellään maan alle syötävän osansa tekeviä kasveja. On myös olennaisesti väliä, missä astrologisessa merkissä kuu on, jos haluaa maksimoida sadon onnistumisen tai saavuttaa kaikkien aikojen kukkaloistoa tai runsasta ruokasatoa.

Ensi lauantaina, 2. huhtikuuta, on paras aika viljellä marjoja ja hedelmiä tuottavien kasvien siemenet esikasvatukseen. Tämä tarkoittaa kaikkea mansikoista tomaatteihin. Sen sijaan kukkien siemenet kannattaa panna itämään ensi viikolla tiistain ja torstain välisenä aikana. Maan päällä kasvavat vihannekset sopii istuttaa puolestaan loppuviikosta, 8.-9. huhtikuuta. Juurikkaat kannattaa kylvää maahan vasta 21.-22. huhtikuuta, mikäli maaperä on tarpeeksi sulanut. Lannoitus tapahtuu aina täyden kuun aikaan.